با انصراف سعد حریری از ماموریت تشکیل کابینه، شرایط لبنان وارد مرحله جدیدی شده است. سعد حریری ۹ ماه قبل پس از موافقت میشل عون رئیس جمهور، مامور تشکیل کابینه شد. آنچه که از تلاش های سعد حریری در این ۹ ماه دریافت می شود آن است که وی در نظر داشت تا دولتی را تشکیل دهد که مطلوب برخی رژیم های منطقه ای مانند عربستان و امارات متحده عربی و نیز دولت هایی مانند فرانسه و امریکا باشد. سفرهای متعدد وی به کشورهای خارجی و رایزنی با آنها گویای این مسئله است.
اما ازسوی دیگر این رفتار جریان های لبنانی که شراکت در ساختار سیاسی دارند، مورد استقبال قرار نگرفت و شخص رئیس جمهور به شدت با تشکیل کابینه ای در چارچوب خواست دولت های خارجی که آن را در تضاد با استقلال سیاسی لبنان می دانست و نیز نادیده گرفتن شرایط شراکت سیاسی احزاب لبنانی، مخالف بود. لذا علیرغم همه فشاری که سعد حریری و دولت های خارجی وارد کردند میشل عون منافع لبنان را قربانی نکرد و به همین دلیل سعد حریری از ادامه ماموریت انصراف داد.
پس از اعلام انصراف حریری مناطق تحت نفوذ جریان المستقبل شاهد برخی اقدامات ضد امنیت ملی لبنان شده است البته ارتش رسما وارد میدان شده و اعلام کرده است که اجازه نخواهد داد تا شرایط لبنان وارد مرحله حاد امنیتی شود.
به نظر می رسد مداخله گران خارجی در لبنان و در راس آنها امریکا و دولت سعودی چند هدف را در حوزه لبنان دنبال می کنند به همین دلیل به دنبال شکل گیری دولتی در لبنان هستند تا این اهداف را محقق کند:۱- تعیین مرزها با رژیم صهیونیستی بر اساس ادعاهای مرزی آن به ویژه در حوزه مدیترانه و منابع گازی ۲- امضا توافق صلح با اسرائیل و به این ترتیب امکان خروج لبنان از محور مقاومت و پیوستن آن به محور حامیان اسرائیل قابل حصول است ۳- خلع سلاح مقاومت اسلامی لبنان در چارچوب منافع امنیتی اسرائیل تا این رژیم خیالش از بابت تهدیدات مرزهای شمالی راحت شود موضوعی که می تواند شرایط را برای یکسره کردن تهدیدات امنیتی از سوی فلسطینیان مهیا سازد.
گزارش ها حاکی از آن است که سعد حریری در سفر اخیر خود به قاهره دیدارهایی با مسئولان رژیم صهیونیستی نیز داشته است و به نظر می رسد بحث انصراف از ماموریت تشکیل کابینه نیز براساس توصیه ای است که در دیدارهای قاهره دریافت کرده است.
کارشناسان معتقدند شروع موج جدید ناآرامی ها در طرابلس و بنت جبیل و… دقیقا پس از اعلام انصراف حریری در مناطق تحت نفوذ وی در شهرهای سنی نشین در همین جهت ارزیابی می شود تا با وارد کردن لبنان به شرایط حاد امنیتی و جنگ داخلی زمینه برای مداخله نظامی قدرت های خارجی تحت لوای سازمان ملل متحد مهیا شود تا بزعم شان آنها حزب الله را خلع سلاح کنند. اما همانطور که فرمانده ارتش لبنان اعلام کرده است با قدرت تمام با اقدامات ضد امنیت ملی لبنان برخورد خواهند کرد و اجازه نخواهند داد شرایط لبنان به سمت مطلوبیت اسرائیل و امریکا و عربستان حرکت کند. از سوی دیگر حزب الله لبنان در کنار ارتش این کشور قرار دارد و رسما از اقدامات آن حمایت می کند.
سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان نیز بارها تاکید کرده است، مقاومت با قدرت تمام آماده مقابله با هرگونه تهدید خارجی علیه منافع و امنیت لبنان است و اجازه نخواهد داد تا اهداف دشمنان لبنان در این کشور محقق شود.
البته دشمنان نیز بخوبی از توان نظامی و کارآمدی آن آگاه هستند و می دانند حزب الله اگر تحت فشار قرار گیرد برای رژیم صهیونیستی بحران آفرینی خواهد کرد و در این شرایط همه شهرهای فلسطین اشغالی با حجم سنگین حملات موشکی و پهپادی حزب الله روبرو خواهد شد و در ابعاد زمینی جنگ زمینی به اراضی اشغالی نیز کشیده خواهد شد. خصوصا با توجه به جنگ اخیر غزه و ورود یکپارچه ملت فلسطین (غزه، کرانه باختری، قدس، مناطق ۴۸، و آوارگان) تصور جنگ آینده چندان مشکل نیست. اخیرا منابع امنیتی اسرائیل وجود هسته های مقاومت مسلحانه در اراضی اشغالی را نیز تائید کرده اند.