سامانه های دفاعی ارتش سوریه هم موفق شدند ضمن هدف قراردادن ۶ فروند موشک پرتاب شده از سوی صهیونیست ها، یک فروند جنگنده پیشرفته F16 و یک فروند بالگرد تهاجمی این رژیم را سرنگون سازند. گزارش های صهیونیست ها حاکی از آن است که یک فروند دیگر از جنگنده های این رژیم که در حمله به سوریه مشارکت داشت، نیز بسختی توانسته است از صحنه بگریزد.
صهیونیست ها ادعا کرده اند این حملات در واکنش به تجاوز یک پهباد ایرانی! به حریم هوایی فلسطین اشغالی صورت گرفته است. در واقع حمله ای با این گستردگی تنها در واکنش به ورود یک هواپیمای کوچک بدون سرنشین، تنها یک تفسیر دارد و آن اینکه اسرائیل درصدد بود تا از اراده محکم خود در مواردی که امنیت این رژیم به خطر می افتد، رونمایی کند! بدین معنی که کوچکترین تهدید را با شدیدترین صورت ممکن پاسخ خواهد داد. البته این استدلال تنها بهانه ای توجیهی است. زیرا حملات قبلی به سوریه بدون هیچ گونه تجاوزی به حریم فلسطین اشغالی انجام داده است.
نتایج و پیامدهای این عملیات نشان داد که اراده صهیونیست ها در ارتباط با تهدیدات علیه امنیتش، در آینده، بسیار لرزان خواهد بود، زیرا تجاوز به سوریه مانند گذشته بی پاسخ نخواهد ماند و مستلزم پرداخت هزینه خواهد بود.
در سال ۱۹۸۲ ارتش سوریه موفق شده بود یک فروند جنگنده اسرائیلی را سرنگون کند. از آن زمان تاکنون جنگنده های اسرائیلی آسمان سوریه را جولانگه خود قرار داده و هر زمان که اراده می کردند به آسمان سوریه تجاوز و یا مواضعی را در خاک سوریه هدف قرار می دادند، بدون اینکه خطری متوجه آنها شود. زیرا واکنش دولت سوریه به تجاوزات تنها در چارچوب دیپلماتیک انجام می گرفت که به صورت شکایت نامه به سازمان ملل متحد ارائه می شد.
پس از ورود سوریه به بحران تروریسم تکفیری میزان تجاوزات صهیونیست ها افزایش یافت و دولت سوریه به دلیل درگیر بودن در اولویت جنگ داخلی نمی توانست واکنش مناسبی داشته باشد. با موفقیت های ارتش سوریه و متحدین آن در سرکوب گروه های تروریسم و آزاد سازی حدود ۸۰ درصد از مناطق اشغال شده، رژیم صهیونیستی به تجاوزات خود ابعاد بیشتری بخشید.
این حمله اندکی پس از هشدار غیر رسمی اما محکم دولت سوریه پس از آخرین حمله اسرائیل، جهت سنجش وزن هشدار انجام گرفت. دولت سوریه هر چند در چند حمله اخیر واکنش دفاعی داشته است و در مواردی موشک های شلیک شده را هدف قرار داده بود اما صهیونیست ها این واکنش ها را جدی نگرفته بودند. اما هدف قرار گرفتن یک جنگنده و یک بالگرد نشان داد که ارتش سوریه تصمیم گرفته تا در معادله با رژیم صهیونیستی ورودی متفاوت داشته باشد.
پس از موفقیت های مکرر ارتش سوریه و متحدین آن در میدان جنگ، بنیامین نتانیاهو به همراه برخی از روسای سازمان های نظامی و امنیتی خود به روسیه سفر کرد و دیدارهایی را هم با مسئولین نظامی و امنیتی این کشور داشت. پس از بازگشت از روسیه صهیونیست ها اعلام کردند که با روسیه به توافقاتی دست یافته اند. تشدید حملات به مواضعی در عمق سوریه پس از این دیدار را برخی تحلیلگران، از نتایج این سفر و توافقات صورت گرفته می دانند.
اقدام ارتش سوریه نشان داد که برای این حمله از آمادگی لازم برخودار بوده است. این آمادگی یا ناشی از توان اطلاعاتی بالای ارتش سوریه است و نشان دهنده رخنه اطلاعاتی در ارتش اسرائیل و یا اینکه ناشی از طراحی یک عملیات و پهن کردن یک تور برای جنگنده های رژیم صهیونیستی است. اگر ادعای رژیم صهیونیستی در مورد تجاوز یک پهباد (به زعم آن ایرانی) را بپذیریم، شق دوم یعنی پهن کردن تور برای جنگنده های صهیونیستی باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد. این امر نشان دهنده اعتماد به نفس بالای ارتش سوریه است که در شرایطی این عملیات را طراحی و مدیریت می کند که با توجه به جنگ ۷ ساله در این کشور در ضعیف ترین شرایط ممکن قرار گرفته است.
با توجه به اظهار بی اطلاعی متحدین سوریه مانند روسیه از این عملیات، می توان گفت که ارتش سوریه با توجه به سفر نتانیاهو به روسیه تلاش دارد استقلال خود را در دفاع از تمامیت ارضی در برابر تجاوزات رژیم های متجاوز نمایش دهد.
سامانه های دفاعی پیشرفته ای که اخیرا از سوی روسیه به سوریه منتقل شده است، تماما در کنترل نیروهای روسیه قرار دارند. اما سامانه های قدیمی مانند S200 که در این عملیات مورد استفاده قرار گرفت، در مدیریت ارتش سوریه قرار دارند. با توجه به اینکه جنگنده های اسرائیلی ساخت امریکا بسیار پیشرفته هستند، امکان مقابله با آنها توسط سامانه های تحت کنترل ارتش سوریه تا حد صفر است. به نظر می رسد ارتش سوریه در کنار جنگ همه جانبه با تروریست ها به تقویت ظرفیت های موجود نیز توجه ویژه داشته است. اقدامی که کارشناسان روسیه را نیز شگفت زده کرده است.
سرنگونی جنگنده پیشرفته امریکا موجی از شادی و شعف را جامعه سوریه ایجاد کرد و مردم با آمدن به خیابان ها و پخش کردن شیرینی به شادمانی پرداختند. این اقدام موجی از امید در مردم سوریه ایجاد کرده است و این امید سرمایه بزرگی برای خروج از بحران با حمایت از دولت بشار اسد محسوب می شود.
با سقوط این جنگنده روحیه تروریست های تکفیری که به حمایت های رژیم های منطقه ای و فرامنطقه ای، خصوصا رژیم صهیونیستی دلخوش بودند، آسیب جدی دیده است. تحلیلگران معتقدند در روزهای آینده در عرصه میدانی موفقیت های بزرگی در انتظار ارتش سوریه و متحدین است.
جایگاه معارضان نیز به شدت تضعیف خواهد شد و این دولت سوریه است که در اجلاس های سوچی، آستانه و حتی وین، از موضع برتر خوشه چینی خواهد کرد و معارضان چاره ای جز تن دادن به شرایط برتر ندارند.
متحدین سوریه نیز پس از این حساب ویژه ای برای ارتش سوریه باز خواهند کرد. زیرا این ارتش نشان داد که از ظرفیت های بالایی برخوردار است و می توان با اعتماد بیشتری به آن در میادین جنگ ورود داشته باشند. خصوصا که موارد متعددی بوده که پایگاه های متحدین توسط هواپیماهای خارجی مورد هدف قرار گرفته است. اما ارتش نشان داد که برای دفاع از متحدین خود در آینده از آمادگی لازم برخوردار است.
جایگاه دولت سوریه و شخص بشار اسد در سطح داخلی و سطح منطقه ای به شدت تقویت خواهد شد. رژیم های منطقه و فرا منطقه ای چاره ای جز پذیرش دولت فعلی سوریه و همکاری با آن نخواهند داشت. نکته ای که در ادبیات برخی مسئولین سیاسی منطقه و غرب بارها دیده شده است.
این عملیات توانمندی ارتش صهیونیستی را به شدت زیر سوال برده است. جامعه صهیونیستی ارتش را به عنوان مهمترین ابزار در تامین امنیت تصور می کردند اما این ارتش در چند جنگ اخیر نتوانسته به پیروزی دست پیدا کند و سرنگونی جنگنده پیشرفته اسرائیل و فرار شبیه معجزه جنگنده دیگر از دام ارتش سوریه، در واقع مُهر پایانی بر اعتماد جامعه صهیونیستی بر ارتش بود و گنبد آهنین پر هزینه و پر سرو صدا نیز زیر سوال رفته است و این مساله می تواند بر بی اعتمادی و ناامیدی جامعه بیفزاید.
تحلیلگران معتقدند تبعات این عملیات در روزهای آینده در جامعه صهیونیستی خود را نشان خواهد داد:
۱- روند جمعیت پذیری در اسرائیل به شدت آسیب خواهد دید. از سوی دیگر باید شتاب در جمعیت گریزی را شاهد باشیم. زیرا یهودیانی که به فلسطین اشغالی آمده اند به امید زندگی بهتر توام با رفاه و البته امنیت بوده است. امنیتی که قرار بوده ارتش پر هزینه و تقویت شده اسرائیل آن را تامین کند اما این ارتش نشان داده که دیگر توانا در این مهم نیست.
۲- جذب سرمایه های خارجی با مشکلات سختی روبرو خواهد شد و این موضوع می تواند بر اقتصاد انگلی اسرائیل که متکی به کمک های خارجی است تاثیر کاهنده ای داشته باشد، خصوصا که خروج سرمایه ها نیز روند صعودی به خواهد گرفت.
۳- این جنگنده ساقط شده در انتخابات آینده اسرائیل نقش ویژه ای بازی خواهد کرد. دولت ائتلافی نتانیاهو با تاکید مضاعف بر مسائل امنیتی به قدرت رسیده است، امنیتی که ارتش مسئولیت تامین آن را بر عهده داشته است. اما اقدامات تجاوزکارانه این دولت شرایط را کاملا دگرگون ساخته است و در حال حاضر جدای از جبهه غزه در جنوب و جبهه حزب الله در شمال، جبهه سوریه نیز به دلیل اقدامات دولت صهیونیستی در حال گشوده شدن است که امنیت صهیونیست ها بیشتر از گذشته به مخاطره انداخته است. این موضوع می تواند رقبای نتانیاهو را در موضع برتر قرار دهد. به نظر می رسد موج اعتراضات اخیر علیه نتانیاهو می تواند تشدید شود.
حال مردم منطقه با شعف بسیار از سرنگونی جنگنده پیشرفته اسرائیلی استقبال کردند. این استقبال نشان داد که مردم از مقاومت ضد صهیونیستی علی رغم همه تبلیغات منفی رسانه های حکومتی، حمایت می کنند و این خود سرمایه بزرگی برای مقاومت از یک سو و تهدیدی برای صهیونیست ها و رژیم های حامی آن محسوب می شوند.
امریکا با هزینه بسیار بالا و با تبلیغات وسیعی سامانه دفاعی گنبد آهنین را در فلسطین اشغالی مستقر کرده است و چند کشور عربی منطقه ای هم خواستار این سامانه شده اند. اما این سامانه کارایی مثبتی از خود نشان نداده است. سرنگونی جنگنده اسرائیلی توسط موشک های سوری ابعاد بیشتری از ناکارآمدی این گنبد را مشخص ساخت. به نظر می رسد دولت هایی که خواستار این سامانه امریکایی بودند، چاره جز تجدید نظر نداشته باشند و نیازهای خود را از منابع دیگری مانند روسیه تامین تامین کنند. سفر رهبران عربستان به روسیه و تلاش آنها برای خرید سامانه های موشکی S400 و S500 در همین چارچوب ارزیابی می شود.
یکی از پیشرفته ترین جنگنده های ساخت امریکا در مقابل یک سیستم دفاعی قدیمی شکست خورده است و این موضوع می تواند بر بازار فروش سلاح های امریکایی تاثیر منفی بگذارد. زیرا مشخص شد که این سلاح ها نمی توانند امنیت خریداران را تامین کند و اعتماد به سلاح های امریکایی عاقلانه نیست.
برخی کارشناسان معتقدند که سامانه S200 سوریه توسط ایرانیان ارتقاع یافته است. جنگنده های اسرائیلی در سال ۱۹۸۲ همین سامانه را در منطقه بقاع منهدم کردند بدون اینکه کوچکترین خطری آن را تهدید کند. بر همین اساس معتقدند که هدف قرار گرفتن جنگنده امریکایی(اسرائیلی) یک تحول راهبردی در معادله رویارویی محسوب می شود و شرایط سکون گذشته امکان استمرار ندارد.
ایران در سال های اخیر در حوزه سامانه های دفاعی و البته تهاجمی خود دستآوردهای زیادی داشته است که از برخی از آنها رو نمایی کرده است. اگر این ادعا مقبول باشد که ایران بخشی از این دانش را در اختیار ارتش سوریه قرار داده است، تردیدی نیست که بسیاری از معادلات منطقه ای کاملا فرو خواهد ریخت و آرایش جدیدی پیدا خواهد کرد. شرایطی که جمهوری اسلامی ایران به عنوان متغیر نه تنها موثر بلکه تعیین کننده در آن مطرح خواهد بود.
ارتقاع سطح بازیگری ایران در منطقه مساوی با تضعیف جایگاه رژیم های وابسته عربی است که تلاش دارند با کمک امریکا و رژیم صهیونیستی در رقابت از پیش باخته به ایران، همچنان حضور داشته باشند.
یکی از اهداف روسیه برای حضور در سوریه باز تعریف جایگاه خود در منطقه غرب آسیا است که پس از فروپاشی شوروی توسط امریکا پر شده است. توان بالای نظامی روسیه و کارآمدی سلاح های آن در جنگ سوریه نشان داد که این کشور در ابعاد نظامی از رشد چشمگیری برخوردار شده است. موضوعی که موجب اقبال برخی کشورهای منطقه مانند مصر، سوریه، سودان و حتی عربستان برای خرید سلاح های روسی شده است. عربستان به ناکارآمدی سامانه های امریکایی در مقابل موشک های ابتدایی ارتش یمن کاملا وقوف دارد.
روسیه پس از پایان خلافت داعش در سوریه بخشی از ظرفیت های نظامی خود را از این کشور خارج ساخت به امید اینکه قدرت های خارجی نیز از مداخله در سوریه به نفع تروریست ها خودداری کنند اما امریکا و رژیم صهیونیستی این اقدام روسیه را یک فرصت تلقی کرده و تلاش دارند که شرایط بحران را در سوریه حفظ کنند. تشدید حملات هوایی امریکا و اسرائیل در یک ماهه اخیر در همین راستا قابل تعریف است. به نظر می رسد ارتش سوریه با این اقدام پیام آشکاری را به متجاوزین به حریم سوریه منتقل کرده است مبنی بر اینکه خروج روسیه به معنی آسیب پذیری این کشور نبوده و ارتس سوریه از توانایی لازم برای دفاع از کشور برخوردار است. به نظر می رسد که روسیه در واکنش به تشدید مداخلات خارجی در سوریه که ممکن است به تقویت تروریسم در این کشور بیانجامد، در صدد باز تقویت توان خود در سوریه است.