به قلم احمد اخگر؛

ماموریت جدید مصر چیست؟

اندیشکده قدس؛ دولت مصر پس از جنگ 11 روزه غزه دامنه فعالیت های منطقه ای خود را افزایش داده است.

مصر می داند که بحث ارام سازی تنها از طریق ایران می تواند قابل حصول باشد لذا با نزدیک شدن به همپیمانان منطقه ای ایران تلاش دارد تا از طریق آنها وارد گفتگو با ایران شده و ماموریت خود را انجام دهد.

از یک سو با میزبانی از گروه های مختلف فلسطینی خود را به عنوان یک میانجی برای توافقات فلسطینی – فلسطینی مطرح کرده است. از سوی دیگر با میزبانی همزمان از هیئت های صهیونیستی و حماس به نوعی تلاش می کند آتش بس در غزه نهادینه شود. از دیگر سو با میزبانی از سعد الحریری در تلاش برای نقش آفرینی در روند تحولات لبنان است و این درحالی است که همزمان با حریری یک هیئت صهیونیستی در قاهره حضور داشتند.

بر اساس گزارش العربی جدید اخیرا یک مسئول عالی رتبه مصری دیداری با شیخ نعیم قاسم نفر دوم حزب الله لبنان داشته است و ظاهرا موضوع این دیدار تشکیل دولت جدید لبنان و نیز نقش آفرینی حزب الله در پرونده غزه در راستای استمرار و نهادینه شدن آتش بس با اسرائیل است.

گزارش العربی جدید همچنین تاکید دارد که مصر هیئت هایی از ایران نیز دیدار داشته است. همچنین گزارش هایی نیز از نقش مصر در بازسازی روابط تخریب شده ایران و عربستان مطرح شده است.

با توجه به موارد بالا ظاهرا مصر به دنبال نقش آفرینی به عنوان یک میانجی در بحران های منطقه است. بحران هایی که در یک سوی آن رژیم صهیونیستی و امریکا و برخی رژیم های عربی وابسته قرار دارند و در دیگر سوی آن محور مقاومت به رهبری ایران است.

به نظر می رسد مصر ماموریت دارد تا به نوعی در جهت ارام سازی منطقه در چارچوب نیاز و مطلوب آمریکا فعالیت کند. امریکا و عربستان به شدت نیازمند کاهش سطح تنش و درگیری در منطقه و کانون های اصلی بحران یعنی، فلسطین، لبنان، یمن، سوریه و عراق هستند. امریکا می خواهد عمده توجه اش به مهار چین و روسیه و هند باشد و این در حالی تحقق می یابد که بحران خاورمیانه گسترش نیافته و به نوعی آرام سازی را تجربه کند.

اعلام نارضایتی کاخ سفید از حملات اسرائیل به سوریه و انتقال آن به کرملین و فعال شدن سامانه های موشکی تحت کنترل روس ها در سوریه در مقابل حملات شب گذشته اسرائیل به سوریه، در همین چارچوب ارزیابی می شود.

به نظر می رسد که امریکا به این نتیجه رسیده است که مصر بهترین گزینه در ارتباط با آرام سازی منطقه است. لذا مصر که همراه مسلوب الاراده بوده است و همواره به فرمان امریکا در پرونده های منطقه ای ورود داشته است، این بار نیز ماموریت دارد تا مطلوب امریکا در منطقه را پیگیری کند. مصر می داند که بحث ارام سازی تنها از طریق ایران می تواند قابل حصول باشد لذا با نزدیک شدن به همپیمانان منطقه ای ایران تلاش دارد تا از طریق آنها وارد گفتگو با ایران شده و ماموریت خود را انجام دهد.

جمهوری اسلامی ایران همواره از برقراری آرامش و امنیت در منطقه استقبال کرده و معتقد است منافع جمهوری اسلامی ایران در بستر همگرایی منطقه ای خصوصا همگرایی اسلامی، بهتر و بیشتر تامین می شود لذا همواره تاکید بر آرامش و امنیت منطقه داشته و مغتقد است وجود عناصر بحران آفرین در منطقه مانند اسرائیل و امریکا مانع بزرگ همگرایی منطقه ای است. لذا تا زمانی که امریکا اصرار بر حضور نظامی و امنیتی و مداخله گرانه در منطقه دارد و نیز تا زمانی که پدیده شروری به نام اسرائیل وجود دارد منطقه روی آرامش نخواهد دید.

ایران از گفتگو با مصر همواره استقبال کرده است اما به نظر می رسد زمانی از این روند سود خواهد برد که مطلوب امریکا و اسرائیل و به نوعی عربستان را دنبال نکند بلکه باید در چارچوب منافع و جایگاه تاریخی مصر و در جهت همافزایی درون منطقه ای و اسلامی بحران های منطقه ای را پیگیری کند که در این صورت می توان امیدوار بود که مصر خواهد توانست به عنوان یک بازیگر موثر و فعال و موفق مطرح باشد.

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on print

لینک کوتاه خبر:

http://qodsthink.ir/?p=10548

اخبار مرتبط:

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

  • پربازدیدترین ها
  • داغ ترین ها

پربحث ترین ها

تصویر روز:

پیشنهادی: