این رسانه ها اعلام کردند که این موضوع به سفارتخانه های این کشور نیز منتقل شده تا خود را برای واکنش های احتمالی آماده سازند. همچنین تاکید شده به دلیل ابهاماتی که در ابعاد سیاسی و حقوقی آن وجودارد، این موضوع هنوز نهایی نشده است.
– بیت المقدس بر اساس همه قطعنامه های سازمان ملل متحد، یک منطقه اشغالی به شمار می رود و بر پایه مقررات بین المللی اجازه هر گونه تغییر در ابعاد سیاسی، جمعیتی، تاریخی و غیره از قدرت اشغالگر سلب شده است. بنابر این بر پایه قطعنامه ۱۸۱ مجمع عمومی سازمان ملل، اسرائیل به عنوان یک قدرت اشغالگر در کل منطقه بیت المقدس اعم از شرقی و غربی، محسوب می شود. همچنین بر اساس بیانیه های متعدد مجمع عمومی و سازمان یونسکو، قدس یک منطقه کاملا اسلامی و فلسطینی است و یهود و رژیم صهیونیستی هیچ ارتباط تاریخی با قدس ندارند. بر این اساس باید گفت که اقدام رئیس جمهور امریکا ناقض همه قوانین و مقررات بین المللی از جمله قطعنامه های سازمان ملل متحد است.
– روسای جمهور امریکا همواره در تبلیغات انتخاباتی برای برخورداری از حمایت های مالی و رسانه ای صهیونیست ها خود را متعهد به حمایت از رژیم صهیونیستی با تاکید به انتقال سفارت امریکا به بیت المقدس ساخته اند اما با توجه به مشکلات قانونی مانند نقض قانون اساسی امریکا و قطعنامه های بین المللی موضوع انتقال سفارت از تل آویو به قدس را منوط به نهایی شدن مسئله فلسطین کرده اند و این مسئله تاکنون در سطح همان تعهد باقی مانده است.
– دونالد ترامپ از آغاز ورود به عرصه کارزار انتخاباتی تلاش کرده خود را رئیس جمهوری متفاوت و متمایز از اسلاف خود معرفی کند. وی هم مانند دیگر روسای جمهور امریکا خود را متعهد به انتقال سفارت امریکا به قدس ساخته است اما با توجه به پیامدهای آن از تحقق آن خودداری کرده است. به نظر می رسد ترامپ تلاش دارد تعین تکلیف قدس را قبل از تعین تکلیف مسئله فلسطین در دولت خود پیگیری کند.
– تحلیلگران بر این باورند که این اقدام ترامپ را باید با توجه به شرایط حاکم بر منطقه مورد ارزیابی قرار داد؛
۱- با شکل گیری فتنه تروریستی – تکفیری در منطقه و در گیر شدن کل کشورهای منطقه در آن، عملا فلسطین اولویت خود در جهان اسلام را از دست داد و این موضوع فرصتی ایجاد کرد تا رژیم صهیونیستی سیاست های خود را در باره یکسره سازی موضوع بیت المقدس شتاب بخشد. تشدید تجاوزات صهیونیستی در ابعاد کمی و کیفی به حرم شریف قدس و ایجاد محدودیت های زمانی برای حضور فلسطینیان در این مکان مقدس اسلامی در همین چارچوب ارزیابی می شود. بر این اساس رژیم صهیونیستی فکر می کند بهترین فرصت برای رسمیت بخشی به موضوع پایتختی بیت المقدس برای اسرائیل فراهم شده و گام اول را هم باید امریکا به عنوان قدرت اول جهانی بردارد.
۲- رژیم های عربی با توجه به هزینه بالای مشارکت در فتنه تکفیری و کاهش شدید قیمت نفت و تاثیر آن بر اقتصاد این کشورها نیز مشکلات داخلی شان، نه توان و نه اراده مقابله با رژیم صهیونیستی و مخالفت با اراده امریکایی – اسرائیلی را دارند. از این روی برای نقش آفرینی در توطئه صهیونیستی یکسره کردن مساله فلسطین با عنوان “معامله قرن” اعلام آمادگی کرده اند. افشا سازی ابعاد متعدد ارتباط های این رژیم ها با رژیم صهیونیستی در چارچوب این توطئه بزرگ انجام می گیرد تا افکار عمومی منطقه مدیریت شوند.
۳- پیروزی های محور مقاومت به رهبری ایران در جنگ با تروریست ها در لبنان و عراق و سوریه می تواند اولویت فلسطین را به جهان اسلام بازگرداند. خصوصا که این محور با تاکید بر اولویت فلسطین و مقابله با رژیم صهیونیستی شکل گرفته و اکنون از ظرفیت یک ارتش بین المللی بسیار قوی، مجهز به پیشرفته ترین تاکتیک های جنگی و تسلیحات نظامی وتقویت شده با فرهنگ عاشورایی برخوردار است که به گفته قاسم سلیمانی، فرمانده ارشد محور مقاومت؛ حشد الشعبی عراق که بخشی از این ارتش بین المللی مقاومت محسوب می شود، به تنهایی از بسیاری از ارتش های تقویت شده منطقه قوی تر است. این مسئله به معنی گسترش نفوذ این محور به رهبری ایران در سطح منطقه و بسیج ظرفیت های جهان اسلام علیه اسرائیل است. از این روی اعلام اینکه به زودی ترامپ قدس را به عنوان پایتخت اسرائیل مطرح می سازد با این هجم از شانتاژ های خبری در واقع با هدف انحراف افکار عمومی از دستاوردهای محور مقاومت نیز صورت می گیرد. کما اینکه همه پرسی کردستان عراق، پروژه استعفای حریری از نخست وزیری لبنان و تصفیه گسترده مخالفان در عربستان نیز در همین چارچوب صورت گرفته است.
۴- در پروژه “معامله قرن” یا همان “راه حل نهایی ” فلسطینیان حذف شده اند و رژیم صهیونیستی به جای حل و فصل اختلافات با فلسطینیان با رژیم های عربی به توافق خواهد رسید و تعیین تکلیف فلسطینیان بر عهده رژیم های عربی قرار خواهد گرفت. مطرح شدن طرح هایی مانند کشور فلسطین در شبه جزیره سینا و یا کنفدراسیون فلسطینی – اردنی که با ترانسفر گسترده فلسطینیان همراه خواهد بود، نیز تلاش های محمود عباس، رژیم صهیونیستی، دولت امریکا و رژیم های عربی در به شکست رساندن توافق آشتی ملی در همین چار چوب ارزیابی می شود.
۵- این اقدام ترامپ تردید ها را در باره صداقت امریکا به عنوان یک میانجی کاملا تشدید می سازد و با توجه به نقض قوانین بین المللی، اعتماد به امریکا در سطح بین المللی از دست خواهد رفت و ادعا های امریکا مبنی بر تلاشش برای حل پرونده های بین المللی در چارچوب مقررات بین المللی مانند پرونده کره شمالی، مسموع نخواهد بود.
۶- جامعه فلسطینی نیز وارد مرحله جدیدی از مبارزه خواهد شد که در آن رژیم صهیونیستی، امریکا و رژیم های خائن عربی دشمن تعریف شده و حمله به اهداف صهیونیستی، امریکایی، و عربی کاملا مشروع تلقی خواهد شد. بی تردید این مرحله از مبارزه با حمایت های بسیار وسیعی از سوی ملل مسلمان منطقه و خصوصا محور مقاومت برخوردار خواهد و عملا راه حل نهایی مورد نظر که به زعم ترامپ، استقرار امنیت در منطقه نتیجه آن است، بر عکس به تشدید و گسترش ناامنی در منطقه و حتی فراتر از آن خواهد انجامید. شرایطی خروج از آن هرگز آسان نخواهد بود. به عبارت دیگر اعلام پایتختی قدس برای اسرائیل از سوی ترامپ جرقه انفجاری در منطقه است که مهارش قابل تصور هم نیست.